Wijnen
De wijnen die ik importeer komen uit twee geweldige wijn gebieden in Italië, Piemonte en Toscane. Soms komt daar een wijn uit Ligurië, Lombardije of de Veneto bij.
Zuid-Piemonte
Azienda agricola Malvirà: Wijnhuis van de broers Damonte, die in het gebied de Roero een naam hebben hoog te houden. Naast de alom bekende Nebbiolo, die als basis voor de Barolo en Barbaresco geldt, hebben zij de witte Roero Arneis opnieuw op de kaart gezet. De Arneis werd in het verleden vooral gebruikt om met rode wijnen, barbera en nebbiolo te blenden en zo de wat scherpe randjes er af te halen, voor de snelle drinkbaarheid. De Arneis, fris, lente-fruitig en mineraal met een licht bittere afdronk is echter door de Broers Damonte in de jaren 90 in ere hersteld en dat heeft henzelf ook niet slecht gedaan.
De Roero ligt ten Noord-Westen van de rivier de Tanaro, die van Alba naar Asti loopt (en uiteindelijk in de Po). Barolo en Barbaresco liggen ten Oosten van deze rivier in de Langhe. Beide gebieden zijn schitterend, al moet ik zeggen dat het gebied ten Zuiden van Alba, dus rond Barola, wel erg overwoekerd is met wijnranken. Zo niet het gebied rond hoeve Villa Tibaldi van Malvirà in Canale, dat ligt op een heuveltop met prachtig uitzicht over de wijngaarden. Je kunt er ook overnachten en heerlijk eten. Je wordt spontaan weer verliefd op elkaar als je daar eet! De zanderige en vooral kalkige klei wijngaarden liggen rondom de hoeve en hebben namen als Trinità (met kappelletje), San Michele en Saglietto. Dat zijn dan ook vaak de namen van de wijnen, die van die wijngaard komen.
Iets noordelijker in de Basso Monferrato (ten noorden van de snelweg Turijn-Piacenza), heb ik vorig jaar een nieuw wijnhuis gevonden, Castello di Uviglie, juist, een wijngaard met Kasteel, vlak bij Casale Monferrato. Als je bij Malvirà verliefd bent geworden, kun je hier trouwen! Bij het zien van deze foto’s begrijp je de keuze voor mijn werk vast beter…..
Waar de broers Damonte van Malvirà twee charmante snelle jongens zijn, is Simone Lupano, van Castello di Uviglie, serieus en behoorlijk wat ingetogener. Toch heeft hij behoorlijk sprankelende wijnen voortgebracht en doet hij het meest de naam eer aan van Smaak voor de juiste Prijs. Zijn Barbera, want die viert ook hier hoogtij, heeft van de Gambero Rosso met 3 wijnglazen, een beste prijs kwaliteitsprijs gekregen, voor wijnen onder de EUR 15,00. Zo wordt je in Nederland populair. De volle naam is Barbera Superiore del Monferrato “Le Cave”.
Poderi dei Bricchi Astigiani, een wijnhuis dat is overgenomen door dott. Gaslini, die ik ken van mijn eerste ‘ontdekte’ wijnhuis in Morrona, Toscane. Overigens, voor de echte Piemonte-ganger, een Bricco is lokaal dialect voor heuveltop. Daarom zie je dit in veel namen terugkomen, want heuveltoppen, daar hebben we er hier wel een paar van!
Deze Poderi dei Bricchi Astigiani, of wel Landgoederen van de Heuveltoppen van de provincie Asti, ligt vrijwel onvindbaar verscholen ergens achter het dorpje Isola d’Asti, 10 km onder Asti, ditmaal aan de oostelijke oevers van de Tanaro en daarmee gedoopt tot Alto Monferrato. Ben je er nog? Dan maar even een kaartje: Dit huis is in opkomst, en heeft al heel mooie wijnen. In dit geval, de beroemde Moscato d’Asti, die niemand in Nederland drinkt. Onbegrijpelijk. Met slechts 5% alcohol kun je hem al ’s ochtend bij de verjaardagstaart schenken. Heerlijk zoet en rond in combinatie met bijvoorbeeld aarbeiengebak.
Ligurië
We zijn afgezakt naar Ligurië, het bergachtig kustgebied in de oksel van Italië, waar hoofdstad Genua, La Superba, historie en schoonheid combineert, met arme immigranten en verloedering. Zo niet in de wijngebieden, die ten oosten en westen richting het zuiden glooien. Ligurië heeft de meest dramatische kust van Italië (samen met Amalfi), waar stijle hellingen zich in de diepte werpen. Op deze stijle hellingen, is het hard werken om druiven te telen. Je kunt er alleen maar respect voor hebben. In de mooie Cinque Terre, tussen Genua en La Spezia naar het oosten, werken ze met treintjes, die verticaal tegen de helling op klimmen. Een koddig en indrukwekkend gezicht. Op de rand van Toscane, bij La Spezia, ligt het gebied de Lunigiana, waar resten van een prehistorische beschaving de lokale wijnen opfleuren. Hier is een wijnhuis, dat een prominente plek inneemt in de Levante (waar de zon opkomt), het oostenlijk deel van Ligurië, Lunae genaamd Cantina Lunae: . In dit gebied is vis (naast Focaccia en de pesto) uiteraard het hoofdbestand van het dieet en dus ook is witte wijn overheersend. De Vermentino-druif is hier het meest gebruikt, maar wat het echt speciaal maakt is de Pigato, die vooral aan de Ponente (waar de zon ondergaat) wordt verbouwd. De Pigato geeft een licht zilte indruk mee in de wijn. Daarom lik je je vingers af bij een Spaghetti ai frutti die mare, als die mag zwemmen in een Pigato, zoals deze. Onbegrijpelijk dat deze zo beperkt bekend is. Daar ga ik verandering in brengen! |
Toscane
Waarom ik al jaren zweer bij Badia di Morrona, is dat ze zich elk jaar lijken te verbeteren toch een prima prijs blijven hanteren. Had ik al vermeld dat ze een prachtige Abdij (de Badia) hebben waar je ook kunt logeren??? Badia di Morrona is een compleet écht Toscaans wijnhuis met ruim 80 hectare wijn- en olijfgrond, in een schitterende omgeving. Het ligt in de kust regio van Pisa, waardoor de druiven zomers gekoeld worden door een zeebriesje en minder last van de hitte, zoals meer in de Chianti Classico, rond Florence. Deze wijnen zijn dan ook eerder te drinken en minder streng, omdat ze minder tanine bevatten. We zijn hier niet alleen in het traditionele land van de Sangiovese (bloed van Jupiter) en witte Vermentino, maar tegenwoordig ook van de Merlot, Cabernet en Sauvignon.
Vlakbij, in het dorpje Casciana Alta, bevindt zich de wijnbouwer Cantina Giuliano, van Eli en Lara, een Joods stel, dat Koosjere (of Kosher) wijn maakt. Hoewel koosjere wijn veelal uit Israel zelf komt en niet altijd van topkwaliteit, is deze wijn, van een goede kwaliteit, die niet onder doet voor andere wijnen uit de omgeving. Met deze wijnen kan menig Joods feest (en dat zijn er nog al wat!) worden gevierd. Cantina Giuliano
Tot slot, als we nog iets verder afzakken komen we in de Maremma, het minst ontdekte maar steeds populairdere deel van Toscane, dat grenst aan Lazio. Hier zijn laagvlaktes, die doen denken aan de Camargue in Zuid-Frankrijk. Hier zijn dus ook wilde paarden, maar vroeger ook de Malariamug in het moerassige gebied. Ga je van de kust, maar nog voordat de heuvels beginnen dan kom je wijnhuizen La Badiola en Poggio Argentiera tegen. Poggio Argientiera is een vernieuwend huis, zoals ze er velen hebben in dit gebied. Zo ook La Badiola, onderdeel van een grote wijnfamilie uit het Lombardische Franciacorta. In deze omgeving, van Bolgheri tot Roccastrada zijn de SuperTuscans geboren, wijnen die afwijken van de traditionele Italiaanse regelgeving (DOC en DOCG etc.), maar wel fantastisch kunnen zijn. Denk aan het gebruik van druiven als Syrah, Cabernet Sauvignon en Merlot. Niet bepaald typisch Toscaans. Gelukkig hebben deze wijnhuizen ook onbekende druiven op de kaart en daarom ben ik er voor gevallen. Wie zegt de druif Alicante of Ciliegiolo iets? Precies. Nu is de Alicante, je vermoedt het al, afkomstig uit Spanje en is gelieerd aan de Grenache of zoals ze die op Sardinië de Cannonau noemen. De Ciliegiolo is vooral in Toscane en Ligurië in gebruik en zijn naam (kersje) verraadt vooral de heerlijke kersengeuren, die deze wijn kunnen geven. Zij maken er prachtige wijnen van. Daarnaast hebben ze hier ook ‘by far’ de mooiste etiketten, het ‘stukje marketing in het kader van de drinkbeleving’. Doet het ook goed als cadeau!